Werkgroep Rexen en Sphynxen in Felikat

Bloedgroepen

B poes vs. A kater

In 2009 heb ik voor het eerst mijn Devon Rex poes met bloedgroep B laten dekken door een bloedgroep A kater. Een combinatie die je niet zomaar doet, want de kittens moeten de eerste 24 uur (ongeveer) met de hand gevoed worden om FNI (afbraak van rode bloedcellen door antistoffen in de moedermelk bij A kittens) te voorkomen. Ik heb zoveel mogelijk informatie geprobeerd te verzamelen en kwam er al snel achter dat de meningen en informatie op internet heel verdeeld is en heb van alle informatie bij elkaar een plan van aanpak opgesteld.

Ik wist dat mijn kater ook drager was van bloedgroep b, dit was middels een DNA test vastgesteld. Hierdoor wist ik dat er ook bloedgroep B kittens geboren konden worden en deze zou ik niet hoeven voeden, zij konden gewoon bij moeder drinken en zo de melkproductie vast op gang krijgen.
Om de bloedgroepen te weten te komen moest ik dus een sneltest hebben die ik meteen bij geboorte zelf kon gebruiken. Ik kwam uiteindelijk bij Alvedia terecht die een Quick test beschikbaar heeft en die via internet heel makkelijk en voor een mooi tarief te bestellen is. Het Franse bedrijf bleek ook nog eens heel behulpzaam en erg klantvriendelijk!
Deze Quick test kan met 1 klein druppeltje bloed uit de navelstreng (of op elke andere manier verkregen bloedsample) al de bloedgroep testen. Het werkt heel makkelijk en binnen 2 minuten weet je de uitslag al.

Toen brak een spannende tijd aan, wanneer zouden de kittens precies geboren worden? Ik moest zorgen dat ik er zeker weten bij zou zijn en zou het me allemaal lukken? Toen uiteindelijk de bevalling begon, ben ik vast een test klaar gaan zetten, dat gaf me tijdens de weeën nog even tijd om te bekijken hoe het nu allemaal precies werkte. Op een staafje laat je een druppel bloed vallen, die mix je in een vloeistof en plaatst het staafje in de houder...een kind kan de was doen!
De poes beviel van 5 kittens, binnen een uur! Het was best spannend en even hard doorwerken om alle kittens te testen. Bij het eerste kitten kwam ik er al meteen achter dat de poes beter niet zelf de navelstreng door kon bijten, dit maakte het erg moeilijk om er alsnog bloed uit te krijgen. Gelukkig is maar een heel klein druppeltje bloed nodig om de test uit te voeren.
Er wordt weleens gesuggereerd dat het een valse uitslag kan geven omdat je nooit zeker weet of het bloed wel van de kitten is en niet van de moeder, maar dit klopt niet, het bloed in de navelstreng is echt van het kitten. De eerste test was gedaan en de test gaf bloedgroep B aan...dat was spannend want je hebt toch even die twijfel...klopte die uitslag dan ook echt? Uiteindelijk lukte het me om 4 kittens via het bloed uit de navelstreng te testen, 3 kittens daarvan bleken bloedgroep B te hebben, eentje A. Het was me niet gelukt om een van de kittens te testen, ze kwamen zo snel achter elkaar en moeder was me te snel af en had de navelstreng al doorgebeten en was de placenta al aan het opeten. Dit kitten heb ik achteraf in het voetzooltje geprikt met een steriele naald. Dit vond ik best spannend om te doen, maar gelukkig maar dat ik ook bij haar er toch een druppeltje bloed uit kreeg, want zij bleek bloedgroep A te hebben.
Toen begon het echte werk pas....het voeden van de kittens. Ik had voor mezelf besloten om minimaal 18 uur te voeden en dat elke 2 uur. Ik had vloeibare KMR, dat vind ik zelf het prettigst werken, je hoeft het alleen maar een beetje op te warmen en klaar en voeden deed ik met een 1 ml spuitje.
De 3 B kittens dronken al snel bij de moeder en de A kittens ben ik ongeveer een uur na de bevalling gaan voeden. Ik heb dit steeds om de 2 uur gedaan en ben zelf nauwelijks bij de werpkist vandaan geweest, want ook de A kittens legde ik na elke voeding weer terug bij de rest, wel iets van de buik van de moeder vandaan. Op een gegeven moment na een aantal keer voeden merkte ik dat de kittens bleven zoeken, ik ben ze toen iets vaker gaan voeden, met tussenpozen van 1 tot 1,5 uur en heb de kittens een poosje bij me op bed gehouden. Na 8 uur ben ik de urine gaan controleren, zolang deze helder blijft gaat het goed zeggen ze. Dat controleren van urine viel niet mee, zeker niet met een zorgzame moeder. Na 16 uur vielen de kittens in slaap en uiteindelijk na 4 a 5 uur te hebben geslapen begonnen ze bij moeder te drinken. Ik heb toen nog een paar keer de urine gecontroleerd en alles bleef helder en de kittens levendig....het zat erop! Natuurlijk bleven die eerste paar dagen nog even spannend of het goed zou blijven gaan, maar de kittens deden het super!

Achteraf is het me heel erg meegevallen, voordeel was dat moeder tegen de ochtend beviel en ik het voeden grotendeels overdag heb gedaan. Dat het ook anders kan lopen kwam ik de keer daarop achter toen ik weer eenzelfde combinatie deed. Weer had ik de kittens bij geboorte getest, dat ging dit keer veel eenvoudiger. Door de navelstreng goed dicht te knijpen en dan door te knippen kreeg ik er veel beter bloed uit. Deze keer werden er 3 kittens geboren waarvan 1 bloedgroep A had. De poes had me al een paar nachten voor de bevalling wakker gehouden en ik was erg moe, ook beviel de poes nu ‘s avonds laat en ging ik een nacht in met voeden. Ook nu weer had ik het kitten na de voedingen weer teruggelegd en zette ik steeds een wekker om in ieder geval niet te lang te slapen, mocht ik in slaap vallen. Het onvermijdelijke gebeurde en natuurlijk viel ik uiteindelijk in slaap en vond ik het kitten drinkend bij moeder toen ik wakker werd. Ik had gelezen dat andere fokkers dat wel meer toelieten als ze maar voldoende met de hand gevoed werden zouden ze niet teveel van de moeder binnenkrijgen, de melk zou dan als het ware verdund worden, en zou het geen problemen opleveren. Ik heb steeds de urine gecontroleerd en uiteindelijk het kitten bij de moeder weggehouden omdat ze toch steeds wilde gaan drinken. Helaas was dit even drinken bij de moeder toch teveel geweest en heeft het kitten het niet overleeft, ze is 26 uur oud geworden. Op zo’n moment vraag je je af waarom je dit doet, het is zo verdrietig, de moeder was van slag en ik voelde me vreselijk schuldig. Nu zie ik in dat er meerdere factoren hebben meegespeeld waardoor het mis is gegaan, de vermoeidheid, de verschillende informatie op internet waar ik vanuit was gegaan en het tijdstip van de bevalling. Natuurlijk moet je hier van te voren goed rekening mee houden. Ook leek de urine niet echt verkleurd waardoor ik er vanuit ging dat het goed ging, achteraf bedacht ik me dat de urine niet helder, maar toch wat gelig was.
Op dat moment nam ik me voor een dergelijke combinatie nooit meer te doen, maar toch zal het er waarschijnlijk weer van komen. Wel is het een wijze les geweest en laat het nog maar eens zien dat het maken van een dergelijke combinatie niet een van de makkelijkste is. Het vergt veel aandacht, een hoop zorg en goede voorbereiding.

*Uiteindelijk heb ik in oktober 2010 nog een bloedgroepen nestje gekregen. Dit keer van een kater die volledig A was. Alle kittens moesten gevoed worden, het waren er 5. Ik vond het behoorlijk spannend en ben geen moment van hun zijde geweken. Ik had moederpoes geprobeerd een hemdje aan te doen, maar hier wist ze zich uit te wurmen. Ik heb op verzoek gevoed, dus zodra de kittens wakker werden, begon ik met voeden. Dit kwam erop neer dat ik soms achter elkaar door aan het voeden was, maar in ieder geval zo elk uur à anderhalf uur. De kittens die onrustig bleven zoeken naar de tepel hield ik bij me en heb gezorgd dat ze geen druppel moedermelk binnenkregen die eerste uren.
Uiteindelijk na zo'n 18 uur vielen de kittens een poos in slaap. Toen ze wakker werden, ze waren toen ongeveer 20 - 21 uur oud, heb ik ze nog wel een paar keer bijgevoed, maar liet ze ook bij moeder drinken. Het is prima verlopen en alle 5 de kittens zijn gezond groot geworden, al was het wel weer zeer vermoeiend!


Mijn ervaringen tot nu toe en adviezen wat betreft het voeden van de kittens:
•Wees uitgerust en wijk zo min mogelijk van hun zijde
•Voed ten minste 18 uur en bij twijfel 24 uur, na 18 uur kunnen ze best wat moedermelk drinken. Er wordt door sommige dierenartsen geadviseerd om 48 tot 72 uur te voeden, dit zou zeker aan te raden zijn bij kittens waarbij de eerste verschijnselen van FNI zijn opgetreden.
•Laat de kittens absoluut niet bij de moeder drinken, met name de eerste paar uren na de geboorte.
•Scheid desnoods de kittens van de moeder (wel moeilijk gezien het moederinstinct van de poes, die zal hier niet blij mee zijn) of je zou moeder een hemdje/sok (wel goed aansluitend) aan kunnen doen. Als je ook B kittens hebt wordt dit lastiger, leg de kittens dan met een kruikje of snugglesafe een stuk bij moeder vandaan of leg ze helemaal apart.
•Controleer de urine regelmatig of deze helder blijft, dit kan ook een indicatie zijn dat het misgaat, urine wordt dan gelig/bruinig. Controleer de eerste keer ongeveer 8 uur na de geboorte.
•Let op dat de kittens levendig blijven. Een kitten met beginnende FNI kan gaan schreeuwen, benauwd worden of lusteloos worden en daardoor slecht gaan drinken. Zie je een van deze verschijnselen dan is het zaak de kitten weg te houden bij de moeder en zo veel mogelijk te voeden.
Meer dan dat kun je in dat stadium niet doen helaas.

Nathalie van der Zee
Cattery Rextopia’s

Dit artikel is eerder gepubliceerd in de Rexpert. Bijgewerkt jan. 2013