Devon Rex

Rasbeschrijving van de Devon Rex

Rasstandaard op FIFe website in Engels, Duits en Frans


Deze bijzondere kat roept associaties op met ruimtewezens en allerlei fabeldieren. Vroeger werd hij dan ook wel Koboldkat genoemd. Op een ogenschijnlijk fragiel nekje bevindt zich een breed driehoekig kopje met opvallend grote oren en zeer expressieve ogen Daarnaast heeft de Devon Rex een opvallend gekrulde vacht en is zijn karakter heel bijzonder.
De meeste mensen die ooit een Devon Rex als huisdier hebben gehad, kunnen maar moeilijk wennen aan ander ras.

Herkomst
In 1960 vond men in het Engelse graafschap Devonshire een kat met een krullende vacht. Tien jaar eerder was in Cornwall ook een dergelijke kat aangetroffen: de eerste Cornisch Rex. De nieuw gevonden kat en zijn nakomelingen werden aanvankelijk dan ook gekruist met Cornish Rexen, omdat men dacht dat het om een identieke vachtmutatie ging. Al gauw bleek het om een ander soort krullende vacht te gaan en besloot men de tweede vachtmutatie separaat door te fokken en deze te noemen naar het gebied van oorsprong. Het type van de allereerste Devon Rex, een zwarte kater met de naam Kirlee was erg apart en werd gekenmerkt door een grappig koboldachtig kopje en een elegant lichaam. Deze kat vertegenwoordigde het gewenste rasbeeld. Met behulp van vele kattenrassen en huiskatten werd de Devon Rex als ras opgebouwd.

Karakter
De Devon Rex is een intelligente kat met een zachtaardig, aanhankelijk karakter. Hij is zeer op mensen gericht, en kan er moeilijk tegen om alleen te zijn. Het liefste heeft hij de hele dag mensen om zich heen. Katten van dit ras zijn erg nieuwsgierig en willen graag overal bij betrokken worden.
Uw dagelijkse boodschappen worden uitvoerig geïnspecteerd en met uw visite worden ze al snel vertrouwelijk. Devon Rexen gaan gewoonlijk erg goed om met andere katten, maar ook met honden kunnen de meeste het prima vinden. De omgang met kinderen is eveneens uitstekend. Ruzie maken ligt niet in hun aard. Omdat ze amper verharen, zijn ze voor veel mensen ideale huisdieren.

Uiterlijke kenmerken
De Devon Rex is een vrij kleine kat met een slank, stevig lichaam. De borst is breed en de slanke poten zijn lang in verhouding tot het lichaam. De achterpoten zijn altijd langer dan de voorpoten. De voetjes zijn klein en ovaal en de lange, dunne staart loopt spits toe. 

Kop 
Op een slanke hals rust een wigvormige kop met brede jukbeenderen, een sterke kin en een korte snuit. De neus vertoont een duidelijke stop en het voorhoofd buigt terug naar de platte schedel. De grote oren zijn tamelijk laag geplaatst. Ze hebben een brede basis en lopen taps toe in een afgeronde punt. De oren zijn bedekt met fijne haartjes. De grote amandelvormige ogen zijn wijd uit elkaar geplaatst en staan schuin in de schedel.

Vacht 
De vacht is kort, fijn, gegolfd en zacht. De snorharen en wenkbrauwen zijn gekruld, tamelijk ruig en van een gemiddelde lengte.

Kleuren 
Katten van dit ras mogen elke denkbare vachtkleur hebben. De oogkleur behoort in harmonie te zijn met de vachtkleur. 

Bijzonderheden 
Kittens van de Devon Rex zijn meestal maar schaars behaard. De krulharige vacht ontwikkelt zich pas later. Anti-allergeen? Er wordt vaak beweerd dat mensen die allergisch zijn voor katten, dat niet zijn voor de Devon Rex. Dit is helaas niet altijd juist. Er is inmiddels door vast komen te staan dat kattenallergie veroorzaakt kan worden door kattenharen, huidschilfers en kattenspeeksel. U zult dus eerst moeten uitvinden waarvoor u precies allergisch bent. Als u allergisch bent voor haren én omdat de Devon Rex betrekkelijk weinig verhaart en zich daardoor misschien iets minder likt, kan het dus zijn dat u weinig of niet allergisch bent voor de Devon Rex. Probeer een paar bij Devon Rexen door te brengen (zonder een andere soort katten in de buurt) en u zult vanzelf merken of u last van uw allergie krijgt.