Cornish rex

Rasbeschrijving van de Cornish Rex

Rasstandaard op FIFe website in Engels, Duits en Frans


De Cornish Rex is een prachtige kat. Het is een bijzondere verschijning met een elegant en slank lichaam, bedekt met een zijdezachte krullende vacht. Wat verder opvalt, is het mooie oosterse kopje met hele grote rechtopstaande oren.
Wat karakter betreft zijn de Cornish Rexen ook speciaal. Een Cornish Rex is stabiel, niet snel onder de indruk van iets, weet precies wat hij wel en niet wil. Hij is erg aanwezig en zeer gesteld op gezelschap. Een Cornish Rex vindt zichzelf het middelpunt en als jij dat ook vindt dan bedankt hij je daarvoor met veel liefde en aanhankelijkheid. Wanneer je een paar Cornish Rexen bij elkaar hebt, dan zijn ze ook constant samen, samen eten, samen spelen en samen slapen, het liefst allemaal op en over elkaar heen. Af en toe een beetje ruzie met elkaar, maar dat is net zo snel weer over. Cornish Rexen zijn ook zeer verdraagzaam tegenover kinderen en andere huisdieren.

Het ras is ontstaan uit een spontane mutatie:
De allereerste Cornish Rex, werd in 1950 geboren in het Engelse graafschap Cornwall. Serena, een schildpad met witte boerderijpoes kreeg een nestje van vijf kittens, waarvan één crèmekleurig katertje met een bijzondere zachte krullende vacht. De andere vier waren gewoon gladharig, net als hun moeder. De eigenaresse van de poes, Mrs Ennismore, vond het gekrulde katertje heel speciaal en besloot hem te houden, zij noemde hem Kallibunker.

Doordat zij Rex konijnen had gehad, was zij bekend met het fenomeen vachtmutatie.
Haar dierenarts vond de vacht van Kallibunker erg interessant en bracht haar in contact met de geneticus dr. Jude. Zij haalden haar over om met hem te gaan fokken. Het vermoeden bestond dat het om een recessieve vachtmutatie ging. Een paar jaar daarvoor, in 1957, ging Lamorna Cove, een dochter van Poldhu, naar Mrs. Blancheri in de USA. Zij was op dat moment zwanger van haar vader en in Amerika kreeg ze haar kittens. Twee van deze kittens, Marmaduke of Daz-Zling en Diamond Lil of Fan-T-Cee, werden de Amerikaanse stamouders van het ras. Marmaduke dekte vier Siamese poezen en twee American Shorthair poezen. Diamond Lil werd door een Siamees gedekt. Met afstammelingen van deze katten is het ras in Amerika opgebouwd.
Blauw-crème katers zijn meestal onvruchtbaar omdat zij een x-chomosoom teveel hebben. Poldhu was echter wel vruchtbaar en om dit te onderzoeken werd er een operatie op hem uitgevoerd. De operatie verliep niet goed waardoor hij steriel werd. En ook de monsters raakten zoek, waardoor de hele ingreep voor niets was geweest. De vraag is ook of hij wel blauw-crème was, op foto's ziet hij eruit als een blauw tabby.

Op dat moment was er nog slechts één vruchtbare kater over.
Mrs. Ennismore had in 1955 een zoon van Kallibunker en Serena aan haar dierenarts, Mrs. Rickard, gegeven. Dit was de crème-witte kater Sham Pain Chas. Een paar jaar later, in 1959, was hij de enige overgebleven vruchtbare Cornish Rex. Brian Stirling-Webb mocht de kater van Mrs. Rickard lenen. Hij wilde nog een laatste poging doen om de Rex als ras van de grond te krijgen.Chas dekte drie Brits korthaar poezen en een Burmees. Hij raakte zwaargewond in een gevecht met een andere dekkater en overleed, nog voordat duidelijk was of één van de poezen zwanger was. Gelukkig kregen de poezen, alle vier, een nest gezonde -gladharige- kittens van hem. Met zeven van deze kittens is verder gefokt en zij zijn de basis van de Cornish rex in Engeland.
In Engeland werden de hybride zonen en dochters van Chas onderling aan elkaar gepaard. Het eerstegekrulde kitten dat uit deze gladharen werd geboren was Du-Bu Lambtex. Een foto van Du-Bu Lambtex haalde de Engelse kranten. Het was 1960, precies tien jaar nadat het eerste gekrulde kitten in Engeland, Kallibunker, geboren werd.
Het krantenartikel met de foto van Lambtex werd ook gelezen door Beryl Cox uit Devonshire. Het toeval wilde dat er bij Beryl Cox ook een gekruld kitten was geboren, uit een doodgewone boerderijpoes. Zij nam contact op met de fokkers van Lambtex. Die waren heel blij met dit bericht en konden haar overhalen om de kat, die zij Kirlee had genoemd, aan hen te geven zodat zij hem konden gebruiken in hun fokprogramma. Er werden echter alleen gladharige kittens geboren uit Kirlee en de Cornish Rex poezen.
De conclusie moest getrokken worden dat de gekrulde vacht van Kirlee het resultaat was van een andere mutatie. Er moesten toen twee verschillende fokprogramma’s worden opgezet. In eerste instantie werd de Cornish lijn aangeduidt met gene 1 en de Devon lijn met gene 2. Later werden de toepasselijker namen Cornish Rex en Devon Rex ingevoerd. Omdat er te weinig beschikbare katten en fokkers waren heeft men toen toch kittens van Kirlee met de hybride Cornish poezen ingezet voor de Cornish fok én voor de Devon fok.Daardoor hebben alle Devon Rexen ook de Cornish Rex, Sham Pain Chas als voorouder. Bij de Cornish Rex zijn er bepaalde lijnen met alleen Cornish Rex voorouders (dit worden pure Cornish lijnen genoemd) maar de meeste Cornish Rexen zijn ook afstammelingen van Kirlee. In de beginperiode waren er gekrulde katten met zowel Cornish als Devon bloed waarvan het niet duidelijk was of het genetisch een Cornish of een Devon Rex was.
De eerste Cornish en Devon rexen die, in 1967, vanuit Scandinavië naar Nederland kwamen, waren ook van ‘gemengd bloed’.

Toen de Rex katten uit Engeland in het nieuws kwamen, kwam er bericht uit Oost-Duitsland dat daar een zwarte gekrulde poes was. De poes Lämmchen had al veel nesten gehad. In 1957, toen zij al een jaar of tien was, kreeg zij voor het eerst een nestje met gekrulde kittens van haar gladharige zoon Fridolin.
Dr. Scheur-Karpin had een kitten naar dr. Jude in Engeland gestuurd dat tijdens de quarantaine was gestorven.
Twee gladharige dochters van Lämmchen gingen naar Amerika, later nog een aantal van haar gekrulde nakomelingen.
In 1970 werden voor het eerst een German rex en een Cornish Rex aan elkaar gepaard, tot ieders verassing kwamen daar alleen gekrulde kittens uit! Het bleek om dezelfde vachtmutatie te gaan. Hoewel er met de German Rexen is verder gefokt en er goede resultaten waren, zijn er geen pure German Rexen meer in de USA. Er zijn nog wel een klein aantal German Rexen terug te vinden in de afstamming van de Cornish Rex. In 1960 werden een gekrulde schildpad met witte odd-eyed poes en haar rode zoon gevonden in een dierenasiel in San Bernardino. Deze katten kwamen terecht bij de Cornish Rex fokkers Bob en Dell Smith. De poes werd Mystery Lady of Rodell genoemd. Zij werd gedekt door Fan-T-Cee Blue Boy en kreeg twee gladharige kittens: Nina Blu of Rodell en D’Oro of Rodell. Mystery Lady werd de stammoeder van de Rodell lijnen en komt voor op de stambomen van bijna alle Cornish Rexen in de US.

Cornish Rexen zijn slanke elegante katten, maar er is wel een duidelijk verschil tussen de Engelse en de Amerikaanse Cornish Rexen. De Engelse katten benaderen nog steeds het type van Kallibunker, die geboren werd uit Engelse boerenkatten. De Amerikaanse Cornish Rexen zijn door selectief fokken veel slanker en ‘extremer’van type geworden.
In Engeland wordt nog regelmatig uitgekruist met andere rassen voor vers bloed. Zoals Siamezen, Blauwe Russen, Brits Korthaar en huiskatten. In Amerika is het stamboek gesloten en wordt er niet meer uitgekruist. In Europa wordt met beide typen Cornish Rex gefokt. De ene fokker heeft voorkeur voor het Engelse type, terwijl de andere het extreme Amerikaanse type aanhangt. Maar het merendeel van de Europese fokkers heeft katten met een gemengde Engels/Europese/Amerikaanse afstamming.

De Cornish Rex mag in alle voorkomende kleuren worden gefokt.