Aanschaf

Wat u moet weten voordat u een Rex of Sphynx kitten aanschaft?

Heeft u besloten om een Rex of een Sphynx aan te schaffen? Ga niet overhaast te werk. Bedenk wat voor Rex/Sphynx het moet zijn? Welke kleur vindt u mooi? Houdt u van een slanke kat of meer van een steviger type? Moet het een poes of een kater worden? De ene Rex is de andere niet, er is erg veel keus. Informeer bij de verschillende catteries, het is ook belangrijk dat het ‘klikt’ tussen fokker en kittenkoper, een basis van vertrouwen is belangrijk. Wanneer u een kitten heeft gekocht, moet u altijd met uw vragen terecht kunnen bij de fokker.

Voordat u een kitten koopt, kunt u altijd eerst gaan kijken of het wel is wat u in gedachten had. U bent vrij om verschillende catteries te bezoeken, voordat u iets beslist.
Bezoek echter niet meerdere catteries op één dag. Dit om te voorkomen dat u eventuele besmettingen overbrengt; jonge kittens zijn erg bevattelijk.
Kijk hoe de katten gehuisvest zijn. Het is belangrijk dat de kittens deel uit maken van het gezin, zo wennen ze aan allerlei verschillende situaties en worden ze goed gesocialiseerd.
Bekijk de moederpoes en andere katten, zijn ze niet schuw, zien ze er schoon uit?
De kittens moeten er goed verzorgd uitzien, d.w.z. schone oortjes en neusjes. De vacht moet schoon en vlovrij zijn. Gedragen zij zich speels, nieuwsgierig?
Als u besloten heeft een kitten te kopen, dan zijn de volgende zaken ook nog belangrijk:

• Het kitten mag pas naar de nieuwe eigenaar op een leeftijd van 13 weken of ouder en moet minimaal 1 kg wegen. Hoewel de Devon Rex klein kan zijn, is dit gewicht over het algemeen haalbaar.

• Het moet volledig ingeënt zijn tegen katten- en niesziekte ( 1x met 8/9 weken en 1x met 11/12 weken) , vlo-en-parasietvrij zijn en ontwormd. Bij het kitten hoort u een officieel inentingsboekje te krijgen. Dit moet volledig ingevuld en ondertekend zijn door de dierenarts. Bij voorkeur is het kitten ook gechipped. Sommige fokkers geven hun kittens op latere leeftijd af om het kitten nog meer weerstand te kunnen laten opbouwen én een meer afgeronde socialisatie te laten doorlopen.

• En tot slot nog, de stamboom en de daarbij horende eigendomsoverdracht behoren gelijk met het kitten overhandigd worden.

Meer tips over de aanschaf van een kat als huisdier vind je op de website van LICG.

Heeft u vragen, zijn er onduidelijkheden? Bel/mail ons gerust!

De Werkgroep Rexen en Sphynxen is niet verantwoordelijk of aansprakelijk wanneer er iets fout loopt tussen koper en verkoper.